Traži. Rezerviraj. Putuj. Vaš odmor u Hrvatskoj kreće sada | *galileo.hr
hrvatski english italiano deutsch francais ce�tina magyar slovenski rom�ne�te polski

Kroz Kvarnerski zaljev do Nacionalnog parka Kornati

Luka polaska: Rijeka
Ruta: Rijeka - Krk - Rab - Dugi Otok - Nacionalni park Kornati - Zadarski arhipelag - Mali Lošinj - Cres - Rijeka
Brodovi na ovoj ruti: Albatros, Orion, Otac Luka, Planka, Poseidon, Sveti Vid, Vila, Kažimir, Antonela, Amore

 

Detaljni opis plovidbe

Otprilike polovica brodova rutu vozi obrnutim redoslijedom: Rijeka – Cres – Mali Lošinj – Zadarski arhipelag – nacionalni park Kornati – Sali – Rab – Krk - Rijeka

Subota:

Od 11.30 do 13.00 ukrcaj u riječkoj luci, pozdravljanje i upoznavanje s posadom i ostalim putnicima. Nakon toga puštamo užad i krećemo prema Krku, najvećem jadranskom otoku, površine od 410km2. Na Krku uplovljavamo u jednu uvalu kako bi se prvi put okupali u Jadranskom moru. Potom se ide dalje prema gradu Krku, glavnom gradu otoka ili prema Punatu, gdje ćemo i prenoćiti.

Nedjelja:

Nakon doručka krećemo prema slijedećem otoku - Rabu. Nakon dva sata plovidbe sidrimo se u jednoj romantičnoj uvali- gdje ćemo imati dovoljno vremena za kupanje i sunčanje. Navečer stižemo u grad Rab. Starogradska jezgra Raba, prepoznatljiva po svojim zvonicima, prostire se na uskom i stijenovitom poluotoku, okruženim morem. Grad presijecaju tri ulice: Donja ulica s kafićima i konobama, Srednja Ulica s buticima, suvenirnicama i slastičarnicama, te Gornja ulica koja vodi prema crkvama sa svoja četiri zvonika.

Ponedjeljak:

Krećemo se dalje smjerom juga. Naš današnji cilj je Sali, glavni grad Dugog otoka. Dugi Otok , na njemačkom “Lange Insel” s pravom nosi svoje ime, jer je 45 km dug a tek nekoliko stotina metara širok. Većina stanovnika ovog otoka živi i radi u Zadru te je stoga radnim danima u mjestima ovog otoka jako tiho, dok vikende “gradske obitelji” provode u svojim rodnim mjestima. Prije nego što dođemo u luku Sali, usidrit ćemo se, naravno, u jednoj uvali kako bi se okupali.

Utorak:

Ovo je sigurno vrhunac našeg putovanja: “Posljednji dan stvaranja odlučio je Bog okruniti svoje djelo, i tako stvori iz suza, zvijezda i daha Kornate.”, napisao je irski pisac George Bernard Shaw (koji je 1925. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost). Divna priroda, brojni mali i veliki otoci (u narodnom govoru kaže se: Za svaki dan u godini jedan otok), prekrasno more, sve to čini Kornate jedinstvenim rajem. Oni su najveća otočna skupina na Jadranu, broje 147 otoka, otočića i hridi sa ukupnom površinom od 69 km2, rasprostranjenih na 230 km2. Protežu se na dužini od 35 km i širini od 13 km, između Dugog otoka na sjeverozapadu, Žirja i Pašmana na jugoistoku i Vrgade i Murtera na sjeveru i sjeveroistoku. Iz luke Sali plovimo kurs “Proversa”, uzak prolaz između Dugog otoka i Kornata, koji je istovremeno i ulaz u nacionalni park Kornati. Prolazimo pokraj bezbrojnih otočića koji su pretežno nenaseljeni te dolazimo do otoka Mana koji s jedne strane blago ulazi u more dok je s druge strane vrlo stjenovit. Ruševine na najvišem dijelu otoka nisu povijesni ostaci, već kulise iz filma “Grabežljive ribe u Grčkoj” koji je Maria Schnell (u ulozi djevojčice “Mana”) krajem 50tih godina ovdje snimila. Poslijepodne krećemo opet prema sjeveru i hvatamo prenoćište u jednom od ribarskih mjestašaca Zadarskog arhipelaga- Dragove, Zverinac, Ist ili Molat.

Srijeda:

Idemo prema otoku Lošinju, koji nije samo poznat po 300 sunčanih dana u godini, već i po borovim šumama kojima je prekriven. Uz malo sreće moći ćemo promatrati zaigrane Delfine, kojih je čak 160 registrirala “Adria delfin projekt”. Nakon pauze za kupanje, stižemo u Mali Lošinj, u čijoj ćemo luci provesti večer i noć.

Četvrtak:

Danas vozimo prema susjednom otoku Cresu, koji je pomičnim mostom povezan s otokom Lošinjom. Prepoznatljiva obilježja Cresa su beskrajne plantaže maslina i bezbrojna stada ovaca. Nije bez razloga janjetina jedno od creskih specijaliteta. Nakon pauze za kupanje, koja se već podrazumijeva, idemo prema pitoresknom gradiću Cresu u kojem ćemo i prenoćiti.

Petak:

Danas se opraštamo od hrvatskih otoka, te od Cresa plovimo duž istočne istarske obale natrag prema Rijeci - ali ne bez još jedne mogućnosti za kupanje. Prenoćit ćemo u Rijeci.

Subota:

Nakon doručka iskrcaj oko 9 sati.

N/AN/AN/A
Galileo putnička agencija d.o.o., Zvonimirova 14/IV, 21000 Split, Hrvatska, OIB: 58565616320, ID HR-AB-21-060187792 | Uvjeti korištenja