Traži. Rezerviraj. Putuj. Vaš odmor u Hrvatskoj kreće sada | *galileo.hr
hrvatski english italiano deutsch francais ce�tina magyar slovenski rom�ne�te polski

Nacionalni parkovi i otok VIs

Luka polaska: Zadar
Ruta: Zadar - Vodice - Šibenik - Slapovi Krke - Zlarin - Trogir - otok Vis - Primošten/Rogoznica - Nacionalni park Kornati - Dugi Otok -Zadar
Brodovi na ovoj ruti: Dalmatino, Nerezine, Ribič, Lastavica

 

Detaljni opis plovidbe

Subota

11.30 do 13.00 ukrcaj u Zadru, pozdravljanje i upoznavanje sa posadom i ostalim putnicima. Odmah zatim otisnut ćemo se od obale i krenuti smjerom otoka Žirja ili Prvića, gdje cemo napraviti i prvu pauzu za kupanje. Idemo dalje u smijeru Vodica, živahnom turističkom mjestu. Uživajte navečer uz čašu vina u jednoj od ugodnih taverni ili konobi. Navečer ukrcaj gostiju koji kasnije dolaze avionom i koji će biti prevezeni u Vodice.

Nedjelja

Nekoliko milja južnije, napuštamo Jadran i ulazimo u ušće rijeke Krke. Naša slijedeća stanica je Šibenik. Šibenik se prvi put spominje 1006. godine, on je najmlađi od velikih gradova na obali ali istovremeno i najstariji hrvatski grad. On nije bio zasnovan niti od Grka niti od Rimljana niti od Bizanta, vec su ga zasnovali Hrvati. Najpoznatija građevina u starogradsoj jezgri koja sliči utvrdi je katedrala Sv. Jakova, najznačajniji renesansni spomenik u Hrvatskoj. Nakon šetnje gradom plovimo dalje rijekom Krkom. Sidrimo se u Skradinu, nedaleko od poznatih slapova Krke. Ovdje također voze brodovi koji vas mogu dovesti u Nacionalni park. Imate i mogućnostt posjetiti "Skradinski buk", najpoznatiji dio slapova, gdje Krka na jednom potezu od 800m pada u 17 slapova i do sto metara širokih kaskada sa visinom od 45,7 m. Nikako ne smijete zaboraviti svoje stvari za kupanje, jer je kupanje u kristalno čistoj Krki odmah ispod slapova jedinstveni doživljaj.( Ulaz u Nacionalni park koji uključuje i vožnju brodom košta 8 €, plaćanje na licu mjesta). Vraćamo se u Jadran, plovimo prema Zlarinu, ribarskom mjestašcu na istoimenom otoku, u čijoj ćemo maloj luci i prenoćiti.

Ponedjeljak

Na našoj plovidbi prema jugu, stati ćemo u jednoj od brojnih uvala kako bi se okupali. Nakon višesatne pauze, plovimo dalje do Trogira, grada pod zaštitom Unesca koji se još naziva "Grad-muzej". Pravi je doživljaj popodne ili navecer šetati zamršenim uličicama, diviti se zidinama, obrambenim tornjevima, crkvama, freskama i svodovima ili samo tu i tamo baciti pogled u stara dvorišta. Noćenje u Trogiru.

Utorak

Danas nas čeka nesto duža plovidba. Idemo prema "zabranjenom otoku" Visu, koji je do kraja 80tih godina bio zabranjen za posjet stranim turistima. Tamo gdje su se nekad nalazile uzletna i sletna staza baze ratnog zrakoplovstva, u međuvremenu je već nekoliko godina zasađena vinova loza. Najupadljivija znamenitost ovog otoka je obilna subtropska vegetacija, koja se ovdje susreće na svakom koraku. Grad Vis je najstarije mjesto u Dalmaciji, 397 g. pr.Kr. Dionizije Sirakuski osniva grad po imenu Issa, kao prvu grčku koloniju na istocnoj obali Jadrana. Prenoćit ćemo u viškoj luci, jednom mirnom gradicu u zaštićenoj uvali na sjevernoj obali otoka. Otok Vis, relativno je daleko na otvorenom moru, te je u slučaju nepovoljnih vremskih uvijeta alternativa otok Hvar.

Srijeda

Krećemo opet u smjeru kopna, točnije Primoštena ili Rogoznice, dva ugodna turistička i ribarska mjesta. Zanimljivo je, da oba leže na malim otočićima koji su samo uskim nasipima povezani sa kopnom. Nakon uobičajene pauze za kupanje, vezat ćemo se u jednoj od ovih dviju luka i tamo prenoćiti.

Četvrtak

"Posljednji dan stvaranja odlučio je Bog okruniti svoje djelo, i tako stvori iz suza, zvijezda i daha Kornate", napisao je irski pisac George Bernard Shaw. Divna priroda, brojni mali i veliki otoci ( u narodnom govoru kaže se: Za svaki dan u godini jedan otok), prekrasno more, sve to čini Kornate jedinstvenim rajem. Oni su najveća u otočna skupina na Jadranu, broje 147 otoka, otočića i hridi sa ukupnom površinom od 69 km2, rasprostranjenih na 230 km2. Protežu se na dužini od 35 km i širini 13 km između Dugog otoka na sjeverozapadu, Žirja i Pašmana na jugoistoku i Vrgade i Murtera na sjeveru i sjeveroistoku. Preplovit ćemo Kornate njihovom cijelom dužinom i stati ćemo u jednoj uvali na njegovom sjevernom kraju kako bi se okupali. Prenoćit ćemo u mjestu Sali na Dugom otoku.

Petak

Prije nego što krenemo natrag prema Zadru, usidrit ćemo se u jednoj od brojnih uvalica na otoku Ugljanu kako bi se još jednom okupali. Nakon večere čeka vas u Zadru turistički vodič kako bi vas poveo u razgledavanje kroz moćne zidine koje okružuju grad.Pokazat će vam najvažnije znamenitosti grada, npr. rimski forum, crkvu Sv. Donata, katedralu Sv. Stošije, i u svijetu jedinstvene morske orgulje čiji zvuk i melodije stvaraju valovi. Na kraju, preporučamo vam šetnju gradom na svoju ruku, ili mozda piće u jednom od brojnih kafića. A uz malo sreće možete prisluškivati klapu kako naštimavaju svoju pjesmu.

Subota

Nakon doručka iskrcaj oko 9 sati.

N/AN/AN/A
Galileo putnička agencija d.o.o., Zvonimirova 14/IV, 21000 Split, Hrvatska, OIB: 58565616320, ID HR-AB-21-060187792 | Uvjeti korištenja