Traži. Rezerviraj. Putuj. Vaš odmor u Hrvatskoj kreće sada | *galileo.hr
hrvatski english italiano deutsch francais ce�tina magyar slovenski rom�ne�te polski

Krstarenje s pješačenjem po Srednjoj i Južnoj Dalmaciji

Luka polaska: Trogir
Ruta: Trogir - Split - Brač - Hvar - Korčula - Pelješac - Makarska - Šolta - Trogir
Brodovi na ovoj ruti: Orkan, Zelenbor, Toma, Mirabela, Pravedan

 

Detaljni opis plovidbe

Subota

Od 11.30 do 13.00 ukrcaj u luci Trogir, pozdravljanje i upoznavanje s posadom i ostalim putnicima. Odmah zatim otisnut cemo se od obale i krenuti u Split. Šetnja starom gradskom jezgrom i obilazak 1700 godina stare palače rimskog cara Dioklecijana. Navečer ukrcaj gostiju koji kasnije dolaze zrakoplovom i koji će biti prevezeni do Splita.

Nedjelja

Isplovljavamo u pravcu otoka Brača. Naša današnja ruta počinje iz bolske luke. Bol je poznat po svojoj slavnoj plaži, Zlatni Rat. Vrh ove šljunčane plaže proteže se oko 400 m u more te neprestano mjenja svoj oblik s promjenama morskih struja. Idemo uzbrdo dok ne stignemo do najvišeg vrha svih jadranskih otoka – Vidova Gora (778 m). Odavdje imamo jedinstven pogled na otoke koji nas okružuju i planinske masive Kozjak, Mosor i Biokovo na obali .Duboko ispod prostire se poznata plaža "Zlatni Rat". Nakon spuštanja u gradić Bol, vraćamo se na brod, koji će nas odvesti do Jelse na otoku Hvaru.

Vrijeme pješačenja ca. 5:00 h, uspon i silazak po 778 m visine.

Ponedjeljak

Danas nas očekuje poseban doživljaj - šetnja u potrazi za ljekovitim biljem. Ruta započinje u luci Jelsa. Jedan izvrsni poznavaoc ljekovitog bilja i aromatskih trava (on poznaje, naravno, i druge mnogobrojne biljke koje ovdje rastu) provest će nas kroz područje raznovrsnih prirodnih mirisa. Za vrijeme šetnje pokazat će nam i objasniti karakteristike pojedinih biljaka, prije svega onih aromatskih, ljekovitih i jestivih. Na kraju naše šetnje očekuje nas piknik sa ljekovitim biljem - u sjeni maslinika probat ćemo različita jela, koja su pripremljena od ili sa biljem, koje smo prije vidjeli i naravno sakupili. Sve to zalit ćemo dobrim domaćim vinom. Povratak na brod i vožnja prema Hvaru, glavnom mjestu na istoimenom otoku. U popodnevnim satima razgled grada i posjet Citadeli iz 16. stoljeća, koja se uzdiže visoko iznad grada. Noćenje u luci Hvar ili u nekom obližnjem zaljevu.

Vrijeme pješačenja ca. 3:00 h, uspon i silazak po 102 m visine, razgled grada ca. 2:30 h

Utorak

Nakon doručka usmjeravamo kurs iz Hvara prema otoku Korčuli. Napuštamo brod u zaljevu Kneža i šetamo lagano uzbrdo, putom koji, većim dijelom, vodi kroz "tunel" mediteranskih biljaka sve do sela Pupnat. Odavde ide se dalje lagano nizbrdo kroz jedno područje, koje je prepoznatljivo po jedinstvenom spletu stijena, spilja i pećina i bujnoj vegetaciji. Preko sela Brdo i Žrnovica dolazimo u Korčulu, gdje je naš brod već privezan. Ostatak dana provest ćemo razgledavajući rodni grad poznatog moreplovca i istraživača Marca Pola. Noćenje u luci Korčula.

Vrijeme pješačenja ca. 5:00 h, uspon i silazak po 410 m visine.

Srijeda

Nakon kratke vožnje usidrit ćemo se u Orebiću na poluotoku Pelješac. Pješačiti ćemo do samostana Gospe od anđela", u kojem ćemo posjetiti mali pomorski muzej. Dalje idemo uzduž obronka brda Sv. Ilija kroz napušteno selo Čukovac do Kučišta, gdje nas čeka brod. Nakon ručka vozimo se uz poluotok Pelješac do Makarske rivijere, gdje ćemo u jednoj luci i prenoćiti.

Vrijeme pješačenja ca. 3:00 h, uspon i silazak po 180 m visine.

Četvrtak

S malim autobusima vozimo se do najvećeg vrha prirodnog parka Biokovo, Sv. Jure (1762m). Odatle nam se pruža prekrasan pogled na Biokovo, na mnogobrojna mjesta od Sinja do Vrgorca i na planine srednje Bosne i Hercegovine. Šetati ćemo kroz središnji dio Biokova do vrha Vožac (1421m). Ovo brdo je kao stvoreno za kraj našeg današnjeg pješačenja, jer odavde vidimo skoro čitavu Srednju i Južnu Dalmaciju - obalna mjesta od Trogira do Ploča, sve otoke od arhipela Rogoznica do Mljeta, i naravno sve otoke koje smo već propješačili. Na kraju, vraćamo se autobusima na brod koji će nas odvesti na otok Šoltu. Kasno poslijepodne usidrit ćemo se u luci Stomorska, gdje ćemo i prenoćiti.

Vrijeme pješačenja ca. 4:00 h, uspon i silazak po 120 m visine.

Petak

Iz Stomorske šetat ćemo do središnjeg dijela otoka, preko Gornjeg sela, kroz vinograde i maslinike do zaljeva Mala Maslinica, nedaleko od mjesta Nečujam. Dalje idemo lagano uzbrdo do Grohote i potom nizbrdo do Rogača, do našeg broda. Kasno poslijepodne vraćamo se natrag u Trogir. Prepustite se jedinstvenoj atmosferi ovog grada-muzeja, koji je pod zaštitom Unesca. Šetnja povijesnom jezgrom grada, koja u cjelosti predstavlja važan spomenik grada. Nema ovdje kuće, koja nema posebno stilsko obilježje, grb ili natpis. Mnogobrojne su palače i kuće koje većinom potječu iz 13. stoljeća, kao i deset crkava.

Vrijeme pješačenja ca. 3:30 h, uspon i silazak po 220 m visine.

Subota

Nakon doručka iskrcaj oko 9 sati.

Eventualni ulazi u muzeje itd. nisu uključeni u cijenu putovanja.
N/AN/AN/A
Galileo putnička agencija d.o.o., Zvonimirova 14/IV, 21000 Split, Hrvatska, OIB: 58565616320, ID HR-AB-21-060187792 | Uvjeti korištenja