*galileo.hr - Vaša agencija za potovanje na Hrvaško
hrvatski english italiano deutsch francais ce�tina magyar slovenski rom�ne�te polski

Otoki južne in srednje Dalmacije

Odhod iz pristanišča: Trogir
Pot: Trogir - Bol - Korčula - otok Lastovo - otok Vis - otok Biševo - Stari Grad - otok Šolta - Trogir
Ladje, na tej poti: Orkan, Zelenbor, Toma, Aneta, Mirabela, Otac Ivan, Pravedan, Sagena, Columbo, Vilma

 

Podroben opis plovbe

Subota

Ukrcaj u Trogiru izmedju 11.30 i 13.00 sati, kratko zatim otplovit ćemo prema Bolu na otoku Braču. Ovdje se nalazi jedna od najljepših plaža na Mediteranu – "Zlatni rat", koja neprestano mjenja svoj oblik s promjenama morskih struja. Naravno imati ćete mogućnost okupati se na ovoj poznatoj plaži. Navečer ukrcaj gostiju koji kasnije dolaze avionom i koji će biti prevezeni do Bola. Nedjelja: Naš današnji cilj je grad Korčula, glavni grad istoimenog otoka. Korčula ima jednu od najljepših starih jezgra Dalmacije i često se zbog svojih utvrda naziva "mali Dubrovnik". Otok se u vrijeme Antičkog doba zbog borovih šuma koje su ovdje rasprostranjene nazivao i "crni otok". Prenoćit ćemo u rodnom mjestu slavnog moreplovca Marka Pola.

Ponedjeljak

Puna tri sata udaljenosti od Korčule nalazi se otok Lastovo, gdje je u prošlosti tadasnja JNA imala vojnu bazu, te je stoga bio desetljećima zatvoren za posjetitelje. Tako je otok zadržao svoju izvornost, te je prava oaza mira koja obiluje mediteranskom vegetacijom. Stati ćemo u uvali Sveti Mihovil u blizini mjesta Lastovo, gdje ćete imati dovoljne vremena upoznati okolicu. Poslijepodne se vraćamo natrag na otok Korčulu i to u Velu Luku. Mjesto leži u jednoj duboko uvučenoj i zastičenoj uvali na zapadnom kraju otoka. Vela Luka nije samo opjevana u prekrasnim pjesmama dalmatinskih Klapa (mali, najčešće muski zborovi koji pjevaju "a cappella", sto znači bez instrumentalne pratnje), nego je i rodno mjesto jednog od najpoznatijih hrvatskih pjevaca. U slučaju loših vremenskih prilika, umjesto u Veloj Luci, prenoćit ćemo u luci Ubli na otoku Lastovu.

Utorak

Nakon pauze za kupanje krećemo prema drugom zabranjenom otoku- Visu. Otok Vis je kao i Lastovo bio krajem 80tih godina zabranjen za strane turiste. Tamo gdje su se nekad nalazile uzletna i sletna staza baze ratnog zrakoplovstva, u međuvremenu je već nekoliko godina zasađena vinova loza. Prenoćit cemo u komiskoj luci, u jedno mirnom gradiću na zapadnoj obali. Prije Komiže, eventualno ćemo posjetiti Modru spilju na otočiću Biševu. Spilju ćemo posjetiti u utorak ili srijedu, ovisno o vremenu, i ako to uopće bude bilo moguće.

Srijeda

Samo pet milja južnije od Komiže nalazi se otočić Biševo i slavna Modra spilja. Negdje oko podneva kroz podvodni ulaz u spilju prolaze reflektirane sunčane zrake i stvaraju fascinantno plavetnilo. Ovu jedinstvenu priredbu moguće je vidjeti samo za mirnog mora i sunčanog dana. U spilju sa ulazi malim brodom (ca.5-7 osoba, nije uključeno u cijenu). Tokom plovidbe prema Visu, glavnom gradu istoimenog otoka, usidrit ćemo se u uvali na sjevernoj obali kako bi se okupali. Mjesto Vis leži u jednoj duboko usječenoj i zaštičenoj uvali.

Četvrtak

Nakon pauze za kupanje krećemo prama Starom Gradu, najstarije naselje na otoku Hvaru. Stari Grad (alte Stadt) bio je jednom pod imenom Pharos glavni grad Otoka. Ali je njegova vodeća uloga jos prije više stoljeća pripala gradu Hvaru. Još danas svjedoće mnoge znamenitosti, kao sto je palača Hektorović, o sjaju toga vremena. Stari Grad ima ulogu glavnog grada vinske industrije na ovom otoku. Svake godine krajem rujna stvaraju se gužve ispred vinskih podruma kada vinari predaju svoje grozđe.

Petak

Nakon doručka, dižemo sidro i idemo prema zadnjem otoku našeg putovanja, Šolti. Otok je poznat po plantažama maslina od kojeg se dobiva prvoklasno, vrlo tamno, maslinovo ulje. Usidrit ćemo se u jednoj uvali, gdje se može doći samo brodom ili čamcem, kako bi se okupali. Sa Šolte se vraćamo natrag u Trogir. Prepustite se jedinstvenoj atmosferri uličica stare jezgre grada, koji se ne bez razloga naziva "grad –muzej", i pod zastitom je UNESCA. Subota: Iskrcaj nakon doručka oko 9 sati.

Subota

Poslije doručka iskrcaj s broda do 09:00 sati

N/AN/AN/A
Galileo putnička agencija d.o.o., Zvonimirova 14/IV, 21000 Split, Hrvatska, OIB: 58565616320, ID HR-AB-21-060187792 | Uvjeti korištenja