Traži. Rezerviraj. Putuj. Vaš odmor u Hrvatskoj kreće sada | *galileo.hr
hrvatski english italiano deutsch francais ce�tina magyar slovenski rom�ne�te polski

Island-hopping - sjeverna Dalmacija (biciklistička tura)

Luka polaska: Zadar
Ruta: Zadar Riviera - Otok Pag - Otok Dugi Otok - Otok Murter - Otok Pašman & Ugljan - Otok Molat
Brodovi na ovoj ruti: Dalmatino, Ribič, Lastavica

 

Detaljni opis plovidbe

Subota

Ukrcaj između 11:30 i 13:00 u luci Zadar, kratko potom uzimamo bicikle kako bi upoznali Zadarsku rivijeru. Od Zadra vozimo preko Kožina, Petrčana, malog ribarskog mjesta i odmorišta i Zatona do Nina. Nin, koji se nalazi na jednom malom otočiću i povezan je s kopnom sa dva mosta, je bio središte hrvatskih biskupa, a jedno vrijeme čak i obitavalište kraljeva. Tu posebno moramo preporučiti crkvicu Sv. Križa iz XI. stoljeća, koju nazivaju i najmanjom katedralom na svijetu. Naša današnja etapa završava u luci turističkog naselja Zaton. Nakon dolaska u Zaton naš će nas jedrenjak odvesti u Mandre na otoku Pagu. Večera i noćenje u Mandrama ( cca. 19 km voznje biciklom).

Nedjelja

Otok sam očarava svojim suprotnostima - ponegdje pust poput površine Mjeseca, ponegdje bogat livadama aromatskih trava, gdje se hrane bezbrojna stada ovaca, od čijeg se mlijeka proizvodi poznati Paški sir. Potom vozimo prema Pagu, glavnom gradu južne polovice otoka, gdje možete i ručati u jednom od restorana ili taverni. Ide se dalje do Povljane, gdje nas očekuje naš brod. Večera i noćenje na brodu u Povljani. (cca. 33,5 km)

Ponedjeljak

Nakon doručka krećemo prema otoku Molat. Iz pristaništa ribarskog mjestašca Molat bicklima idemo do sela Zapuntel te se istim putem vraćamo na brod. Usput ćemo napraviti pauzu za ručak u jednom od restauranta na otoku. Popodne prilika za kupanje, večera na brodu i noćenje u Molatu (cca 21,4 km).

Utorak

Nakon doručka dižemo sidro i i idemo u smjeru Božave na Dugom Otoku. Dugi Otok nije svoje ima dobio bez razloga – dugačak je oko 44 km i često tek nekoliko stotinjaka metara širok. Iskrcati ćemo bicikle i uputiti se prema svjetioniku Veli Rat, koji obilježava sjeverozapadni kraj. Bicikliramo od svjetionika, pored prelijepe uvale Saharun, preko Dragova sve do Brbinja, gdje možemo večerati u jednom od restauranta (cca. 33 km).

Srijeda

Nakon sto smo jučer upoznali sjeverni dio otoka, danas je na redu južni dio. Preko Dragove, Znjana, Zmana i Zaglava vozimo premo mjestu Sali, glavnom gradu ovog otoka. Po putu se sa otočne magistrale nude nezaboravni pogledi na netaknute uvalice, na obližnje otoke i na kopno – kod čistog vremena se na Horizontu može prepoznati čak i Italija. U mjestu Sali vratiti ćemo bicikle na palubu i za vrijeme ručka uzeti kurs u smjeru nacionalnog parka Kornati. Uživat ćemo u tišini ovih 125, pretežito nenaseljena otoka i otočića od kojih se sastoji nacionalni park, i u kojem ćemo sigurno uklopiti i jednu pauzu za kupanje. Nakon četiri do pet sati vožnje stižemo do omiljenog turističkog mjesta Vodice. Mogućnost večere u jednoj od taverni, noćenje na brodu (27,5 km).

Četvrtak

Danas ćemo upoznati jedan obalni dio – od Vodica bicikliramo preko Tribunja do Tisna, gdje nas jedan most vodi do otoka Murtera. Slijedi jedan krug po otoku – preko Jezera, Murtera, Betina i Plitke Vale vraćamo sa natrag u Tisno. Malo mjesto Betina se inaće smatra kolijevkom drvene gradnje brodova gdje i danas postoji još nekoliko malih privatnih brodogradilišta. Po putu ćemo imati mogućnost ručati u jednom od mjesta na otoku, dok večera slijedi na brodu. Tokom popodneva s brodom ćemo krenut prema mjestu Tkon na jugu otoka Pašmana, gdje ćemo i prenoćiti (cca. 30.0 km).

Petak

Danas ćemo prijeći odmah dva otoka – Pašman i Ugljan i to cijelom dužinom od sjevera do juga. Od mjesta Tkon ide se preko Pašmana, Neviđana, Dobropoljane i Ždrelca do mosta koji povezuje ova dva otoka. Pauzu za ručak napravit cemo u Preku u jednom od restauranta. Zatim vozimo dalje preko Poljane, Sutoiščice i Lukorana do Ugljana te opet natrag u Preko, gdje je u međuvremenu stigao naš brod. Nakon što smo ukrcali bicikle krenut ćemo prema Zadru. Večera i noćenje u Zadru (cca. 46 km).

Subota

Poslije doručka iskrcaj s broda do 09:00 sati

N/AN/AN/A
Galileo putnička agencija d.o.o., Zvonimirova 14/IV, 21000 Split, Hrvatska, OIB: 58565616320, ID HR-AB-21-060187792 | Uvjeti korištenja